Fitbit SpO2: slaapapneu en zuurstof in het bloed meten uitgelegd

Fitbit SpO2 bloed zuurstofmeter

Fitbit SpO2 geschatte zuurstof variatie: slaapapneu en zuurstof in het bloed uitgelegd. In januari 2020 heeft Fitbit de langverwachte functie voor detectie van bloedzuurstof ingeschakeld. Sinds 2017 bouwt Fitbit de SpO2-sensor in zijn toonaangevende apparaten, zoals de Versa, Versa 2, Versa Lite, Charge 3 en de Ionic, maar heeft het de gegevens niet gebruikt. Tot nu.

SpO2 meten

SpO2 kan worden gemeten met Pulseimetry, een indirecte, niet-invasieve methode (wat betekent dat er geen instrumenten in het lichaam worden ingebracht). Het werkt door een lichtgolf uit te zenden en vervolgens te absorberen die door bloedvaten (of capillairen) in de vingertop passeert. Een variatie van de lichtgolf die door de vinger gaat, geeft de waarde van de SpO2-meting omdat de mate van zuurstofverzadiging variaties in de kleur van het bloed veroorzaakt.

Bloedzuurstof kan worden gebruikt om slaapomstandigheden zoals slaapapneu te detecteren en een betere analyse te bieden van wat er in onze slaap uren aan de hand is.

Onderstaande Fitbit’s hebben een Sp02 sensor en kunnen bloedzuurstof meten:

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Versa 2
Special Edition

Bekijk video

Fitbit Versa 2 Smartwatch - 2019 - Koper Blauw

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Versa Lite
Smartwatch

Bekijk video

Fitbit Versa Lite Smartwatch - 2019 - Magenta

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Charge 4
Activity Tracker

Bekijk video

Wat is Fitbit SpO2?

Fitbit SpO2 is een geschatte zuurstof variatie die kan worden verkregen door een meting van de zuurstofniveaus in je bloed door middel van meting met een rode LED in de optische hartslagmeter.

De detectie van Fitbit is een beetje anders. In plaats van een enkele percentagescore weer te geven onderzoekt het het verschil in de hoogte- en dieptepunten van je bloedzuurstof en kijkt het naar mogelijke onderliggende omstandigheden.

Daarvoor zou je echter de gegevens moeten controleren en begrijpen.

Geschatte zuurstof variatie grafiek uitgelegd

Fitbit geschatte zuurstofvariatie: SpO2, slaapapneu en zuurstof in het bloed uitgelegd
In tegenstelling tot sommige apparaten die je een nummer geven voor je zuurstofniveau in het bloed laat Fitbit je een verstrekte grafiek zie met een “schatting is van de variabiliteit van zuurstofniveaus in de bloedbaan”.

Het is geen grafiek van de werkelijke Sp02 meting.

De bovenstaande schermafbeelding laat zien hoe de grafiek eruit zal zien – en van wat we kunnen zien, wordt bloedzuurstof door de sensor tijdens de slaap gecontroleerd – en variaties die een probleem met slaapapneu kunnen weergeven, worden in de grafiek gemarkeerd.

De Fitbit grafiek toont een metriek die correleert met de gemiddelde variabiliteit van je zuurstofgehalte in het bloed.

Laten we zeggen dat persoon A een zuurstofniveau heeft van 96% +/- 1% en persoon B heeft een zuurstofniveau van 95% +/- 4% gedurende de nacht, dan heeft persoon B een hogere “geschatte zuurstofvariatie” gedurende de nacht. Dit wordt elke minuut berekend tijdens het slapen.

Kan Fitbit slaapapneu meten?

Fitbit beweerd niet dat dit kan worden gebruikt om te correleren met een officiële slaapapneu-status. Er is momenteel geen waarschuwing in het apparaat of de app. Deze grafiek is een mogelijkheid voor ons om meer gegevens aan onze gebruikers te verstrekken.

Dus hoewel een groot niveau van variatie in bloedzuurstof slaapapneu KAN betekenen – Fitbit zal dit niet letterlijk zeggen en of beweren dat er sprake is van slaapaneu.

Het zien van frequente grote variaties is een aanwijzing dat je mogelijk ademhalingsstoornissen ervaart tijdens de slaap – iets waarover je misschien met je arts over wilt praten, vooral als je symptomen ervaart zoals overmatige vermoeidheid, luid snurken of hijgen tijdens de slaap. Houd er rekening mee dat hoe je je Fitbit zuurstofmeter apparaat draagt ook van invloed kan zijn op deze gegevens.

Er zijn veel kanttekeningen hier, daarom noemt Fitbit het ook een “geschatte” waarde.

Het is een beetje zo dat het bedrijf het zat was om te wachten op goedkeuring van de FDA in het kielzog van concurrenten die soortgelijke functies op de polsen van consumenten krijgen. Zo heeft Garmin ook zijn eigen zuurstofmeter horloges met pulse ox-sensoren, geïntroduceerd in een groot deel van zijn assortiment, waarbij de Fenix 6X, Fenix 5X, Vivoactive 4 en Forerunner 245 / Forerunner 645 / Forerunner 945 allemaal maken ze gebruik va een SpO2-sensor / Pulse Ox (Pulse Oximeter).

Dus voor nu moet je de gegevens controleren en je eigen conclusies trekken.

SpO2 Fitbit apparaten

Fitbit geschatte zuurstofvariatie: SpO2, slaapapneu en zuurstof in het bloed uitgelegd

Fitbit heeft SpO2-sensoren in een aantal van zijn wearables ingebouwd, dus als je een Charge 3, Ionic of een Versa (1), Versa 2 of een Versa Lite smartwatch hebt, ben je klaar om je zuurstofgehalte in je bloed te meten.

Gebruikers van Inspire of Alta trackers hebben de hardware niet, dus krijgen de kopers van een van deze Fitbits de update niet.

De nieuwe functie (Sp02 software update) is vrij snel beschikbaar, beginnend in de VS en later zal het worden geüpdatet in de rest van de wereld.

Wat kan de geschatte zuurstofvariatiegrafiek nog meer weergeven?

Natuurlijk gaat het meten van zuurstof in het bloed niet alleen over slaapapneu. Slaapapneu is een veel voorkomende oorzaak van variatie in zuurstofniveau, maar slapen op hoogte kan ook de variabiliteit vergroten. Het is waarschijnlijk dat sommige soorten hartfalen ook geassocieerd zijn met variatie in zuurstofniveau (Cheyne stokes ademhaling).

Fitbit SpO2 Kopen?

Onderstaande Fitbit smartwatches en activity trackers hebben de Sp02 zuurstofmeter met sensor ingebouwd gekregen toen ze werden geproduceerd en kunnen na de software update van januari 2020 het zuurstofgehalte in je bloeden meten:

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Versa 2
Special Edition

Bekijk video

Fitbit Versa 2 Smartwatch - 2019 - Koper Blauw

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Versa Lite
Smartwatch

Bekijk video

Fitbit Versa Lite Smartwatch - 2019 - Magenta

 *Met SpO2-sensor* 

Fitbit Charge 4
Activity Tracker

Bekijk video

Een reactie plaatsen