Google Pixel Watch Review: Fitbit’s best uitziende horloge ooit!

Google’s Pixel Watch voelt aan als het Apple Watch-alternatief waar eigenaren van Android-apparaten op hebben gewacht. Het moet ook Fitbit-fans aanspreken die op zoek zijn naar vertrouwde menu’s en fitness-tracking, allemaal tentoongesteld in een stijlvol horloge-ontwerp. De Pixel Watch begint bij € 349 en is vanaf 13 oktober 2022 in de winkels te koop.

Bekijk de prijs bij Amazon.nl

Voordelen

  • Prachtig design met gebogen glazen scherm
  • Tal van opties voor het volgen van gezondheidsoefeningen via Fitbit
  • Gebruiksvriendelijke software
  • Nauwkeurige hartslagmeting voor een smartwatch

Nadelen

  • Relatief korte batterijduur
  • Bezels zijn zichtbaar op bepaalde wijzerplaten
  • Slechts één maat optie
  • Kan een training niet automatisch starten
  • Geen hoge/lage of onregelmatige hartmeldingen

Laat me uitleggen wat ik bedoel met “Apple Watch-alternatief”. Zoals het geval is met het Android-telefoonlandschap, omvat de markt voor Android-compatibele smartwatches horloges van veel verschillende merken, waaronder Samsung, Fitbit (nu onderdeel van Google), Michael Kors, Fossil en Garmin. Smartwatches van sommige van deze merken zijn ook iPhone-compatibel, wat betekent dat er niet veel opties zijn die speciaal zijn ontworpen voor het Android-publiek. Veel van deze apparaten neigen ook meer naar fitness of mode, en ze hebben moeite om een goede balans van beide te combineren terwijl ze dienen als een levensvatbare telefoonpartner.

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Bol.com

De Apple Watch doet al deze dingen goed, en nu belooft de Pixel Watch hetzelfde te doen voor Android-gebruikers. De Galaxy Watch-serie van Samsung was tot nu toe het dichtstbijzijnde alternatief voor Apple Watch en heeft wel wat extra functionaliteit voor het volgen van de gezondheid die ontbreekt in de Pixel Watch. Maar het horloge van Samsung heeft een Galaxy-apparaat nodig om toegang te krijgen tot bepaalde functies, en het ontwerp is niet zo gepolijst.

Ik gebruik de Pixel Watch nog maar een paar dagen, maar ik ben nu al onder de indruk van het mooie uiterlijk, de soepele software en de grote verscheidenheid aan apps. Maar dat betekent niet dat ik mijn klachten niet heb. Zo kan de batterijduur beter. En ondanks de diepe integratie met Fitbit, mist de Pixel Watch enkele handige gezondheidsfuncties, waaronder de mogelijkheid om automatisch een training vanaf je pols te starten.

Pixel Watch-ontwerp: een stuk beter dan de meeste Android-smartwatches

Uiterlijk is misschien niet altijd een topfactor als het gaat om technische producten, maar smartwatches zijn de uitzondering. Alles wat je van plan bent de hele dag te dragen, moet er goed uitzien. Gelukkig bereikt de Pixel Watch dit met gebogen glasranden die hem een opvallende look geven die zich onderscheidt van de meeste concurrerende smartwatches.

Ik waardeer dat Google een minimalistisch horloge heeft kunnen ontwikkelen dat ook stijlvol aanvoelt, aangezien de meeste modieuze horloges, zoals die van Michael Kors, een stevige look hebben die de esthetiek van analoge horloges nabootst. Hoewel sommigen misschien de voorkeur geven aan die look, draag ik liever iets slanker dat comfortabel aanvoelt om mijn pols te hebben tijdens trainingen en ‘s nachts.

Hoewel de Apple Watch een mooie scherm heeft en het koepelvormige glas van de Pixel Watch mist, kon ik het niet laten om vergelijkingen tussen de twee te maken. Alles, van de kroon van de Pixel Watch – die ook dienst doet als knop en scrollwiel, net als op de Apple Watch – tot de kwaliteit van de banden en de premium behuizing rond het horloge zelf, schreeuwt Apple Watch.

De actieve horlogeband die bij mijn Pixel Watch is geleverd, voelt bijna identiek aan de meegeleverde sportband van de Apple Watch. Scrollen met de kroon van de Pixel Watch voelt echter niet zo vloeiend en soepel aan als met de digitale kroon van de Apple Watch. En in tegenstelling tot de Apple Watch en Galaxy Watch 5, is de Pixel Watch er maar in één maat van 41 millimeter. Persoonlijk vind ik dat niet erg aangezien ik een kleinere pols heb, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geschikt is.

Als je voor zijn debuut over de Pixel Watch hebt gelezen, heb je waarschijnlijk gehoord van de zogenaamde “dikke” randen. Na een paar dagen de Pixel Watch te hebben gebruikt, kan ik bevestigen dat ze zeker bestaan. Maar ik denk niet dat ze zo belangrijk zijn als ze worden voorgesteld. Smartwatches zijn ontworpen voor snelle blikken – niet voor lange interacties – en ik merk de randen nauwelijks op bij dagelijks gebruik als ik snel naar mijn pols kijk. De overwegend zwarte achtergrond van Google’s Wear OS en de afgeronde randen van de Pixel Watch maken het moeilijk om te zien waar het scherm eindigt en de rand begint.

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Bol.com

Als je goed kijkt, wordt het echter wel merkbaar bij het gebruik van bepaalde apps en functies. Toen ik het QWERTY-toetsenbord gebruikte om snel op een tekst te reageren (ja, ik weet het, het gebruik van een toetsenbord op een horloge klinkt belachelijk), ik merkte dat ik wenste dat de Pixel Watch net wat meer schermruimte aan de randen had. Je zult ook merken dat bepaalde knoppen of andere elementen op het scherm net iets worden afgesneden vanwege de rand.

De Pixel Watch heeft een brede selectie wijzerplaten om uit te kiezen, die kunnen worden aangepast met “complicaties” of aanvullende metingen en details. Net als bij de Apple Watch kun je wijzerplaten rechtstreeks op het horloge of in de bijbehorende app bewerken, door aan de kroon te draaien om de kleuren te verwisselen. Er zijn 19 stijlen om uit te kiezen en Google biedt meerdere varianten van elk. Ik heb de “Everyday”-collectie gebruikt, die de tijd in grote, vette letters weergeeft, omringd door de datum, het weer en de verbrande calorieën.

Ik hou van het strakke en eenvoudige uiterlijk van de wijzerplaten van Google, maar ik heb ook het gevoel dat veel van hen op elkaar lijken. De meeste wijzerplaten van Google zijn gericht op het weergeven van de tijd en complicaties op verschillende manieren, terwijl Apple een breed scala aan wijzerplaten biedt met verschillende thema’s en animaties, zoals de Astronomy-wijzerplaat, de Breathe-wijzerplaat en de kleurrijke caleidoscoopwijzerplaat. Google biedt wel een wijzerplaat voor foto’s die door foto’s naar keuze van de Google Foto’s-app bladert. Maar helaas is dit een van de weinige scenario’s waarin de randen van de Pixel Watch opdringerig aanvoelen en afbreuk doen aan de esthetiek van het horloge, aangezien de zwarte randen erg opvallen tegen achtergronden met kleur.

Het instellen van de Pixel Watch met Google’s Pixel 7 was snel en eenvoudig. Omdat de Pixel Watch Google Fast Pair ondersteunt, vroeg mijn telefoon me om de bijbehorende horloge-app uit de Play Store te downloaden zodra ik het horloge aanzette.

Pixel Watch-software combineert Google en Fitbit

De Pixel Watch draait op Wear OS 3.5, de nieuwste versie van de smartwatch-software van Google. Maar er zit veel Fitbit in het hele besturingssysteem, te beginnen met de Fitbit-complicaties die je aan de wijzerplaat kunt toevoegen. Je krijgt zelfs elk uur die ‘Herinnering om te verplaatsen’-meldingen die bekend zullen aanvoelen bij iedereen die in het verleden een Fitbit-apparaat heeft gebruikt.

In feite voelt de interface van de Pixel Watch bijna identiek aan die van de Fitbit Sense 2, die ik regelmatig droeg voordat ik voor deze review overstapte naar de Pixel Watch. Als je vanaf de wijzerplaat omhoog veegt, worden meldingen weergegeven en door omlaag te vegen, ga je naar de snelkoppelingen naar je instellingen. Door naar links of rechts te vegen, kun je door tegels bladeren, die in wezen lijken op statische widgets voor je horloge.

Er zijn tegels voor het weergeven van het weer, trainingssnelkoppelingen, hoe je hartslag de afgelopen paar uur is gestegen, je agenda en slaapgegevens. Je kunt deze tegels opnieuw rangschikken door een willekeurige tegel ingedrukt te houden. Als je op de kroon drukt, ga je naar je app-lijst (door op de zijknop van de Fitbit Sense 2 te drukken, doe je hetzelfde op dat horloge), en dubbeltikken op de kroon start Google Pay.

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Bol.com

Er is ook nog een knop boven de kroon waarop je kunt drukken om je recente apps op te roepen. Je kunt ook toegang krijgen tot de Google Assistent door het wekwoord ‘Hey Google’ te zeggen of door de zijknop ingedrukt te houden.

Een van de belangrijkste factoren die de Pixel Watch onderscheidt van de Fitbit Sense 2, afgezien van het ontwerp en de ronde vorm, is het feit dat je vanaf je pols toegang hebt tot de Google Play Store. Samsung’s Galaxy Watch 5 heeft ook de Google Play Store, omdat deze ook wordt aangedreven door Wear OS, en Apple stelt je op dezelfde manier in staat om App Store-apps rechtstreeks naar de Apple Watch te downloaden. Dat betekent dat je toegang hebt tot apps zoals Spotify, Strava, Todoist, Calm en vele anderen, waardoor de Pixel Watch aanvoelt als een meer complete smartwatch dan de Fitbit Sense 2. Maar nogmaals, dit is niet exclusief voor de Pixel Watch.

Google Pixel Watch heeft Fitbit gezondheid tracking

De Pixel Watch is in wezen een mooie Fitbit-smartwatch, maar met meer telefoonfuncties, waaronder optionele toegang tot LTE en Google Play Store. Je vindt Fitbit’s ECG-app, Exercise-app en Today-app op de Pixel Watch, samen met tegels met bekende Fitbit-statistieken zoals stappen, hartslag en slaap.

De nieuwe smartwatch van Google werkt technisch gezien met Google Fit en Fitbit, maar het bedrijf pusht Fitbit als de primaire hub voor de gezondheidsgegevens van je Pixel Watch. Ik ben het ermee eens dat Fitbit over het algemeen een superieure ervaring biedt, omdat het gezondheidsgegevens beter kan begrijpen dan alleen in de app te laten zien.

Maar ik vraag me ook af waarom Google niet alleen Google Fit heeft afgeschaft ten gunste van Fitbit. Beide voelen onsamenhangend, hoewel ik zeker weet dat Google bestaande Google Fit- en Fitbit-gebruikers tevreden probeert te houden door dit te doen. Andere Wear OS-horloges, zoals die van Fossil, hebben geen Fitbit-functionaliteit zoals de Pixel Watch, dus dat is een andere waarschijnlijke reden waarom Google Fit nog steeds bestaat.

Als je al een Fitbit-loyalist bent, kun je de Pixel Watch aan je Fitbit-profiel toevoegen, net als elk ander Fitbit-apparaat, en je gezondheids- en trainingsgegevens worden ook overgedragen. Toen ik door mijn trainingsgeschiedenis scrolde, stonden alle trainingen die ik in de Sense 2 had aangemeld in de dagen voordat ik overschakelde naar de Pixel Watch direct onder mijn recente Pixel Watch-trainingen. Hetzelfde geldt voor het bijhouden van slaap. Dat zou de overgang naar de Pixel Watch soepel moeten maken voor oude Fitbit-gebruikers.

Over het algemeen denk ik dat Google slim is om zwaar te leunen op de Fitbit-ervaring als het gaat om het volgen van de gezondheid. De Pixel Watch heeft functies geërfd die de industrie jaren kostte om zich te ontwikkelen, met name functies die meerdere datapunten verzamelen om extra context te bieden, zoals Fitbit’s slaapscore en gereedheidsscore.

Veel diepgaande functies zijn verborgen achter een Fitbit Premium-abonnement, dat € 10 per maand kost en toegang biedt tot trainingsvideo’s en meditatieprogramma’s, evenals extra gezondheidsinzichten. Deze omvatten de hierboven genoemde dagelijkse gereedheidsscore, je gezondheidstrends in de afgelopen 90 dagen, een welzijnsrapport dat je activiteit, slaap, gewicht, hartslag en menstruatiegezondheidsstatistieken van de afgelopen maand verzamelt in een PDF en meer inzicht in de factoren bijdragen aan je slaapscore. Met de gratis app krijg je nog steeds gezondheids- en bewegingsregistratie, slaapmonitoring, inclusief Fitbit’s basisslaapscore en slaapstadia. Bij de Pixel Watch krijg je een gratis abonnement van zes maanden op Fitbit Premium.

De Pixel Watch heeft bijna alle sensoren voor het meten van gezondheid en activiteit die je zou verwachten van een premium smartwatch, inclusief optische hartslag, ECG, GPS, kompas, hoogtemeter, een versnellingsmeter en een gyroscoop. Bloedzuurstof en valdetectie komen ook op een later tijdstip. Google beweert dat de Pixel Watch de meest nauwkeurige hartslagmeter heeft van alle apparaten die het bedrijf tot nu toe heeft geleverd, inclusief andere Fitbit-producten.

Ik vergeleek het met een hartslagmeter met borstband, die als veel nauwkeuriger wordt beschouwd, zowel in rust als tijdens een lichte cardiotraining. Ik deed hetzelfde met de Fitbit Sense 2 en Apple Watch Series 8. In rust waren alle drie de smartwatches in staat om de metingen van mijn borstband vrij gemakkelijk te evenaren, hoewel de Pixel Watch iets sneller leek in te halen.

Terwijl hij wat lichte cardio deed, kwam de Pixel Watch over het algemeen het dichtst in de buurt van de borstband. Het was soms vier of vijf slagen afwijkend en het duurde even voordat dezelfde hartslag als de borstband werd bereikt. Maar dat was nog steeds nauwkeuriger dan de Apple Watch Series 8 en Fitbit Sense 2. De Apple Watch stond soms ongeveer 10 slagen achter voordat hij de band inhaalde, terwijl de Fitbit Sense 2 soms ongeveer 15 slagen achterbleef op de borstband.

Google’s Pixel Watch is een van de best uitziende smartwatches

De Pixel Watch mist echter enkele belangrijke functies die te vinden zijn op andere vergelijkbare smartwatches. Het kan niet automatisch een oefening om je pols activeren wanneer een training wordt gedetecteerd, hoewel het gelukkig die trainingsgegevens registreert en toevoegt aan de Fitbit-app, zodat je nog steeds tegoed krijgt. Maar het is een verrassende omissie, gezien de focus van de Pixel Watch op fitness. Het kan ook geen meldingen geven voor hoge en lage hartslagen of onregelmatige hartritmes zoals de Fitbit Sense 2 en Apple Watch Series 8. Dat is teleurstellend, aangezien Google en Fitbit veel middelen hebben gestoken in het volgen van de hartslag van de Pixel Watch. De Galaxy Watch 5 kan ook geen onregelmatige hartslagmeldingen geven, maar ondersteunt wel hoge en lage hartslagmeldingen. In plaats daarvan kunt u op aanvraag een hartritmemeting uitvoeren in de ECG-app die beschikbaar is op de Pixel Watch, vergelijkbaar met de Galaxy Watch 5.

De enige belangrijke gezondheidssensor die de Pixel Watch mist in vergelijking met zijn concurrenten, is een temperatuursensor. De Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra zijn de eersten van het bedrijf die een pols temperatuurs ensor krijgen, die het positioneert als ideaal voor het meten van vrouwelijke gezondheidsstatistieken. De Fitbit Sense 2 en Samsung Galaxy Watch 5 hebben ook temperatuursensoren, hoewel die van Samsung nog niet actief is. Dit is echter geen dealbreaker, aangezien temperatuurmeting in wearables nog relatief nieuw is en de meeste bedrijven zoeken naar de beste manier om het nu te gebruiken.

Het gebruik van de Pixel Watch om workouts bij te houden, lijkt veel op het loggen van workouts met de Fitbit Sense 2. Fitbit’s Exercise-app is ingebouwd in het horloge, zodat je rechtstreeks vanaf het horloge toegang krijgt tot ongeveer 40 opties voor het volgen van oefeningen. Je kunt ook muziek van Spotify naar het horloge downloaden, hoewel Google YouTube Music Premium pusht door drie maanden gratis aan te bieden.

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Bol.com

Hoewel de Tensor-chip van Google het hart van zijn Pixel-telefoons is geworden, draait de Pixel Watch op een Exynos 9110 system-on-a-chip met een Cortex M33-coprocessor. De prestaties zijn tot nu toe soepel en pittig geweest; het scherm is responsief en apps laden over het algemeen snel.

Toen hem eerder werd gevraagd waarom Google geen Tensor-chip voor de Pixel Watch heeft ontwikkeld, zei het bedrijf dat het ging met de benadering met twee processors om kracht en prestaties in evenwicht te brengen. De coprocessor voert bijvoorbeeld sensorgebaseerde taken uit zoals GPS, hartslag en stappentelling, terwijl de hoofdprocessor het besturingssysteem aanstuurt.

De Pixel Watch controleert de meeste vakken als het gaat om functies die van een premium horloge worden verwacht. Maar ik hoop dat Google in de toekomst meer Pixel-specifieke functies zal toevoegen, vergelijkbaar met de manier waarop het wordt gedaan met Pixel-telefoons. En dan bedoel ik niet functies die alleen werken als je het horloge gebruikt met een Pixel-telefoon, maar eerder creatieve use-cases die tot nu toe over het hoofd zijn gezien in smartwatches. Google heeft dit goed gedaan in zijn Pixel-telefoons door zich te concentreren op de bel ervaring via functies zoals Direct My Call en Hold For Me.

Wat de levensduur van de batterij betreft, lijkt de Pixel Watch het type smartwatch dat je in de meeste gevallen ‘s nachts zou moeten opladen, vooral als je het altijd-aan-scherm gebruikt. Maar het is moeilijk met zekerheid te zeggen omdat mijn ervaring in de loop van mijn tijd met het horloge tot nu toe varieerde.

De Pixel Watch duurde ongeveer 15,5 uur op mijn eerste volledige dag dat ik hem droeg, nadat ik het installatieproces de avond ervoor had voltooid. Ik hield het altijd-aan-display die dag actief en hield 22 minuten buiten hardlopen bij met GPS. De levensduur van de batterij verbeterde de volgende dag aanzienlijk met het always-on display uitgeschakeld; Ik kreeg ongeveer 28 uur met het altijd-aan-display gedeactiveerd op een dag dat ik niet trainde en het horloge voornamelijk gebruikte voor meldingen.

Maar op mijn vijfde dag dat ik het horloge droeg, waarin ik het altijd-aan-display actief hield en een 30 minuten durende spinningtraining registreerde, had ik de volgende ochtend nog 8% over. Google zegt dat dit kan zijn omdat sommige apps en services langzaam worden bijgewerkt na de installatie, dus de levensduur van de batterij is over het algemeen nauwkeuriger na de eerste paar dagen van gebruik.

Het is moeilijk om precies te zeggen wat je kunt verwachten zonder meer tijd met het horloge door te brengen. Maar het lijkt veilig om te zeggen dat je waarschijnlijk ongeveer een dag uit de Pixel Watch kunt verwachten, en mogelijk iets meer dan dat zonder het altijd-aan-scherm, wat overeenkomt met de beweringen van Google. Dit is een gebied waar de Pixel Watch tekortschiet in vergelijking met sommige andere smartwatches. De Fitbit Sense 2 gaat zes dagen mee, hoewel het altijd-aan-scherm de batterij waarschijnlijk sneller leegmaakt. De Apple Watch Series 8 is technisch beoordeeld voor een batterijduur van 18 uur. Maar in mijn ervaring heb ik ongeveer anderhalve dag kunnen krijgen, zelfs als het altijd-aan-scherm is ingeschakeld.

Algemene gedachten over Pixel Watch

De Pixel Watch voelt aan als een hybride van Fitbit en de Apple Watch, wat een goede zaak is. Het combineert het hoogwaardige ontwerp van de Apple Watch met Fitbit’s fitness-tracking, die samen zorgen voor een aantrekkelijke Android-smartwatch die veel potentieel heeft om de beste keuze te zijn voor eigenaren van niet-iPhone-apparaten.

De eerste poging van Google om een smartwatch te maken heeft over het algemeen succes, maar er zijn een paar gebieden waarop ik graag verbetering zou zien. De belangrijkste is de batterijduur. Ik had niet verwacht dat de Pixel Watch de meerdaagse batterijduur van Fitbit zou nabootsen, maar ik was ook teleurgesteld toen ik zag dat het een worsteling was om een volledige dag door te komen met het altijd-aan-scherm. Hoewel de controverse rond de dikke randen van de Pixel Watch overdreven is, kun je ze zeker op bepaalde wijzerplaten zien, met name de wijzerplaat van de foto’s. Ik zou ook willen dat de Pixel Watch automatisch een training om mijn pols zou kunnen starten wanneer hij stevige activiteit detecteert, wat een relatief eenvoudige functie is die te vinden is op veel andere fitness trackers en smartwatches.

Hoewel ik denk dat de Pixel Watch over het algemeen de beste keuze is, zijn er enkele scenario’s waarin het misschien logischer is om in plaats daarvan de goedkopere Fitbit Sense 2 van € 300 of de Galaxy Watch 5 van € 279 te kopen. Als de levensduur van de batterij en het volgen van de slaap de hoogste prioriteit hebben en je het niet erg vindt om het uiterlijk van de Pixel Watch, de toegang tot de Google Play Store en andere extra functies zoals slimme huisbedieningen op te offeren, overweeg dan de Sense 2 of zelfs de € 230 Versa 4. De Galaxy Watch 5 daarentegen is ook het overwegen waard als je wat minder wilt uitgeven en niet verslaafd bent aan het ecosysteem van Fitbit. Onthoud dat Samsung’s ECG-functie vereist dat je een Samsung-telefoon hebt met de Health Monitor-app van het bedrijf.

Meer in het algemeen zou ik graag zien dat Google meer van zijn eigen persoonlijkheid in het horloge injecteert. De Pixel-telefoons van Google hebben creatieve softwarefuncties die je niet op andere telefoons kunt krijgen, wat bijdraagt aan hun aantrekkingskracht. Op dit moment voelt het alsof Google zwaar op Fitbit leunt om zijn horloge te onderscheiden van zijn concurrenten. De Pixel Watch brengt niet echt iets nieuws in de wereld van smartwatches, maar het vult een gat in de markt die al heel lang bestaat. En dat is genoeg voor nu, maar er is ruimte voor Google om in de toekomst meer te doen.

Bekijk de prijs bij Amazon.nl

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Bol.com

Fitbit Sense 2 kopen

STIJLVOL

Google Pixel Watch

4G LTE + Bluetooth® / Wi-Fi

Bij Amazon.nl

Plaats een reactie