Fitbit Valdetectie

Heeft Fitbit valdetectie?

Of je nu een volledig gezonde jonge volwassene bent of je bent één van de senioren, zoals ik, die af en toe evenwichtsproblemen heeft. Wij mensen zijn enigszins vatbaar voor ongelukken, zelfs als we denken dat we op veilig spelen. Als we sporten, lopen we een verhoogd risico om te vallen. Soms verliezen we de strijd tegen de zwaartekracht – het gebeurt.

Fitbit heeft valdetectie nog niet als functie op zijn trackers opgenomen. Apple Watch, Samsung Watch en Garmin hebben het wel en het is een handige functie voor veel mensen met verschillende fitnessniveaus, maar Fitbit biedt deze functie niet.

Hieronder zie je de lijst met Apple, Samsung en Garmin horloges die valdetectie hebben:

Apple Watch

Apple Watch GPS+ mobiel

Als je geen telefoon bij je wilt dragen en toch gebruik wilt maken van valdetectie dan is de Apple Watch 7 GPS+ mobiel (LTE) met 4G verbinding de beste keuze voor jou.

Samsung

Garmin

Neem het van mij aan. Als iemand die is gevallen terwijl hij een fitnesstracker droeg, waardeer ik het bestaan van deze functie. Gelukkig waren mijn valpartijen allemaal vrij klein zonder echte verwondingen – afgezien van mijn trots. Fitness-trackers zijn ongetwijfeld geavanceerde apparaten met een aantal geweldige mogelijkheden. En sinds hun debuut leiden de Fitbit-modellen hun eigenaars veel functies om mee te werken. Er is echter geen Fitbit valdetectie, en er is ook nog geen Fitbit bloeddrukmeting.

Voordat ik daarop kom, wil ik nog even snel de valdetectie samenvatten.

Deze functie zal geselecteerde contacten die op je smartwatch zijn opgeslagen op de hoogte stellen van je incident. Senioren die vatbaar zijn voor vallen kunnen profiteren van deze functie, net als iedereen die alleen rent, wandelt of fietst. Je selecteert gewoon een paar noodcontacten terwijl je je smartwatch instelt en houdt LTE-services of Bluetooth ingeschakeld zodat het bericht – en je locatie – kan worden verzonden. Bovendien zullen sommige van deze apparaten worden geleverd met een nood-SOS-functie.

Laten we eens kijken of de Fitbit valdetectie heeft en hoe dit soort technologie werkt.

Wat is valdetectie?

Valdetectie is een functie op nieuwere smartwatches die detecteert wanneer je bent gevallen terwijl je het apparaat draagt.

Het zal jouw geselecteerde noodcontacten op de hoogte stellen wanneer dit gebeurt, zolang je LTE of Bluetooth hebt ingeschakeld en verbonden. Anders werkt de functie niet. Als je het echter aan hebt, ontvangen jouw geselecteerde contacten voor noodgevallen het incidentrapport en je locatie. Als je iemand bent die graag alleen wandelt of in het donker op het pad gaat joggen, kan deze functie van pas komen.

Het is ook iets dat senioren en mensen met een lichamelijke handicap helpt die vatbaar zijn voor vallen. Het kan in wezen fungeren als een medisch alarm voor hen.

Hoe werkt valdetectie?

Deze functie varieert een beetje tussen merken, maar over het algemeen is de versnellingsmeterfunctie wat helpt om een val te bepalen. Het zal het opmerken als jij plotseling niet meer beweegt of een plotselinge schok krijgt. Sommige smartwatches hebben ook ingebouwde sensoren die je snelheid of cadans kunnen detecteren, die helpen bepalen of er een val is gebeurd.

Een paar nieuwere smartwatches kunnen zelfs zien of je bent flauwgevallen vanuit een staande positie. Zodra een val wordt gedetecteerd, activeert het horloge een alarm dat 60 seconden lang afgaat, tenzij je het stopt door een knop aan te raken om aan te geven dat het goed met je gaat. Je moet jezelf natuurlijk eerst beoordelen op blessures.

Als je helemaal niet reageert tegen de tijd dat die minuut om is, stuurt het systeem een SOS-bericht naar uw contactpersonen voor noodgevallen.

Waarin verschilt valdetectie van de SOS-functie?

SOS is een functie die apparaten hebben waarmee je contact kunt opnemen met hulpdiensten zonder dat jij je apparaat hoeft te ontgrendelen.

Als het horloge een noodmodus heeft, verlengt het de levensduur van de batterij met een paar dagen, waardoor de batterij zo veel mogelijk wordt bespaard.

Heeft Fitbit Charge 4 valdetectie?

Helaas is er op dit moment geen Fitbit-model uitgerust met een valdetectiefunctie. De toevoeging van een dergelijke functie zou veel meer klanten aantrekken die denken dat ze baat zouden hebben bij valdetectie op hun smartwatch. De Fitbit Charge 4 doet veel dingen goed en heeft een hele reeks handige functies. Maar het toevoegen van valdetectie zou de deal sluiten voor veel potentiële kopers die hun opties afwegen.

Welke horloges detecteren vallen?

Oké, er zijn een aantal smartwatches met een valdetectie functie erop. Apple Watch en Samsung Watch zijn twee van de meest populaire – zij het vrij dure – opties die momenteel op de markt zijn. Als je de Apple Watch krijgt, hebben Series 6 en 7 beide. De SE doet dat ook.

Je kunt het ook krijgen op:

Bekijk hier de complete lijst…

Waarom heeft Fitbit nog geen valdetectie?

Binnenkort krijgen we hier enkele Fitbit-updates. Fitbit gaat meestal ongeveer 18 maanden tussen releases voor hun huidige lijnen, wat betekent dat het najaar van 2022 de hoogste tijd is voor een nieuwe release. Misschien zien we een gloednieuwe Inspire 3. En eind 2022 zou ons een nieuwe Versa 4 of Sense 2 kunnen brengen.

Als Fitbit echt wil concurreren met de grote rivalen, zal het moeten overwegen om valdetectie onderdeel te maken van de komende reeks updates. Senioren, mensen met een lichamelijke handicap en wandelaars en joggers die alleen lopen kunnen allemaal profiteren van het hebben van valdetectie op hun smartwatch.

Tot slot:

Er is geen Fitbit die valdetectie biedt – althans voorlopig niet. Alleen de tijd zal leren of Fitbit deze handige functie in hun volgende release zal opnemen. Het is er een die een levensreddende functie kan zijn en meer als een medische waarschuwing werkt dan wat dan ook.

Plaats een reactie