Hoe meet Fitbit trappen? Met welke Fitbit kun je trappen en verdiepingen tellen?

Hoe meet Fitbit trappen en verdiepingen?

Fitbit meet trappen en verdiepingen met de functie verdiepingen beklommen: Alles wat je moet weten. Fitbit is ongetwijfeld de leider in de branche als het gaat om fitness trackers. Ze gaan verder dan alleen het bijhouden van stappen, workouts, oefeningen en het meten van hartslag. De huidige Fitbits kunnen ook de zuurstofsaturatie (SpO2) schatten, hartfrequentie variabiliteit (HRV), ademhalingsfrequentie, huidtemperatuur, stressniveaus, slaappatronen, hartafwijkingen detecteren en zelfs de aanvang voorspellen van veel voorkomende ziekten.

Verdiepingen beklommen

Een andere handige metric die is geïntroduceerd met nieuwere Fitbit-modellen is “Verdiepingen beklommen”, of het aantal verdiepingen dat een gebruiker op een bepaalde dag heeft beklommen. Het weten hoeveel stappen je hebt gezet is al geweldig, maar als je iemand bent die trappen neemt in plaats van liften op dagelijkse commutes, is dit een interessante start om naar te kijken.

In deze gids vertellen we je meer over de “verdiepingen beklommen” -metric van Fitbit en laten we zien hoe je deze kunt controleren. We laten ook zien hoe je de nauwkeurigheid van de tracking kunt verbeteren bij het beklimmen van een trap.

Fitbit’s waarmee je trappen en verdiepingen kunt tellen:

Hoe schat een Fitbit het aantal beklommen verdiepingen in?

Sommige Fitbit-trackers en -horloges hebben een ingebouwde barometrische sensor die essentieel functioneert als een hoogtemeter. Voor degenen die het niet weten, meet een hoogtemeter veranderingen in hoogte of de hoogte vanaf zeeniveau. Barometrische hoogtemeters schatten de hoogte door de luchtdruk ter plaatse te meten. De atmosferische druk daalt naarmate de hoogte toeneemt.

Op dezelfde manier meet de barometrische sensor in Fitbits de omringende atmosferische druk om de hoogte te detecteren.

Sommige Fitbit-modellen hebben geen hoogtemetersensor. Maar men kan zich afvragen waarom ze geen gebruik maken van de ingebouwde GPS (Global Positioning System) om de hoogte te schatten aan de hand van de verzamelde gegevens van GPS-satellieten. Laten we het eens gaan uitleggen.

Ten eerste moet één van die GPS-satellieten (ook wel GLONASS genoemd) direct boven de ontvanger zijn om een redelijke nauwkeurigheid te bereiken, wat niet altijd het geval is. Bovendien veroorzaken de dichtheid van de aardatmosfeer extra onregelmatigheden.

En zelfs als er een redelijke ontvangst van het signaal is, zal een Fitbit met behulp van zijn ingebouwde GPS of de tracker van de telefoon slechts hoogtedata kunnen bieden met een nauwkeurigheid van tussen de 10 tot 20 meter na correctie. Slechte GPS-ontvangst binnen gebouwen verplaatst de waarden verder.

Daarom zijn Fitbits met een hoogtemetersensor niet alleen nauwkeuriger, maar verbruiken ze ook minder energie bij het tellen van de verdiepingen.

Welke Fitbit-modellen kunnen verdiepingen tellen die zijn beklommen?

De Fitbit Sense, Sense 2, Versa 2, Versa 3, Versa 4, Charge 4, Charge 4 SE en Ionic hebben een ingebouwde hoogtemetersensor, wat betekent dat ze gebruikers de “Beklommen verdiepingen” stat kunnen laten zien. Ondanks dat het een opvolger is van de Charge 4, heeft de Fitbit Charge 5 om onbekende redenen geen hoogtemetersensor. Hetzelfde geldt voor de Fitbit Luxe, een van de recentste fitness trackers van het bedrijf.

Hoe kies je “Beklommen verdiepingen” als je hoofddoel op Fitbit?

Als je een van de geselecteerde Fitbit-modellen bezit die een hoogtemetersensor hebben en geen bezwaar hebt om een paar trappen te beklimmen voor oefening, voer dan de volgende stappen uit om “Beklommen verdiepingen” als je hoofddoel in te stellen:

 1. Open de Fitbit-app op je telefoon en ga naar het dashboard Vandaag.
 2. Tik op je profielpictogram in de linkerbovenhoek, gevolgd door de naam van je Fitbit-model.
 3. Scrol vervolgens door de opties en selecteer Hoofddoel.
 4. Tik op “Beklommen verdiepingen”, de optie met het trap-logo ernaast.

Zodra je dit doet, zie je het aantal beklommen verdiepingen op je dashboard Vandaag. Je kunt ook je gewenste dagelijkse doel voor “Beklommen verdiepingen” instellen vanuit Vandaag > Activiteit & Welzijn > Dagelijkse activiteit.

Hoe nauwkeurig is de trapenteller op Fitbit?

De hoogtemetersensor in Fitbit doet een redelijk goede poging om verdiepingen te tellen, maar het is zeker niet zonder problemen. In 2021 suggereerden talloze rapporten, vooral van Versa 3 en Sense eigenaren, sterk onnauwkeurige tracking, waarbij het beklimmen van één trap zou worden geteld als honderden verdiepingen en nog meer.

Een moderator op de Fitbit Community-forums erkende het probleem, suggererend dat het een firmware-bug is waar ze al aan werken. Volgens deze mod post kan een plotselinge verandering van de luchtdruk, veroorzaakt door weer, een ruk wind, het rijden in een auto of zelfs het openen van een deur, ertoe leiden dat de tracker extra verdiepingen telt.

Hoe dan ook, één ding is zeker, de trapenteller op de Fitbit is niet zo betrouwbaar als men zou denken. Daarom moet jij je niet te grote zorgen maken als jouw Fitbit aangeeft dat je in je slaap 50+ verdiepingen hebt beklommen.

Manieren om de nauwkeurigheid van “Beklommen verdiepingen” op Fitbit te verbeteren

Natuurlijk betekent dit niet dat je de nauwkeurigheid van de trapenteller op je Fitbit niet kunt verbeteren. Hier zijn een paar tips:

 • Zorg ervoor dat je ten minste 3 meter in hoogte beklimt om als één verdieping te tellen.
 • Te veel vocht, druppels water of zweet belemmeren de hoogtemetersensor om juiste metingen te doen. Wij raden aan om jouw Fitbit-horloge of tracker vaak schoon te maken, bijvoorbeeld na een zweterige training of douche.
 • Als je denkt dat de meting “Beklommen verdiepingen” niet meer wordt bijgewerkt, start jij je Fitbit opnieuw op en controleer het opnieuw. We adviseren je ook om je Fitbit vanaf de app te synchroniseren.

Eindwoord

Of je nu fit wilt blijven of wat extra kilo’s wilt verliezen, dagelijkse fysieke activiteiten zijn van groot belang. En in vergelijking met wandelen en hardlopen kan trap lopen je helpen veel meer calorieën te verbranden, omdat het al je buikspieren en rug stimuleert. 30 minuten trap lopen per dag kan je helpen overtollig vet te verminderen, spierkracht te verhogen, uithouding en gang te verbeteren en je hart- en vaatgezondheid te verbeteren.

En als je een Fitbit Charge 4, Versa 2, Versa 3, Versa 4 of Sense, Sense 2 hebt, kun jij je dagelijkse beklommen verdiepingen in de Fitbit-app bekijken en doelen instellen. Ja, het is verre van precieus, maar je kunt onze tips volgen om de nauwkeurigheid van de hoogtemeter van je Fitbit te verbeteren.

Fitbit’s waarmee je trappen en verdiepingen kunt tellen:

Lees ook onderstaande veelgestelde vragen:

Veelgestelde vragen

 1. Hoe nauwkeurig is de trapenteller op Fitbit?
 2. Hoe kan de nauwkeurigheid van “Beklommen verdiepingen” op Fitbit worden verbeterd?
 3. Welke Fitbit-modellen hebben een ingebouwde hoogtemetersensor?
 4. Hoe stel je “Beklommen verdiepingen” in als je hoofddoel op Fitbit?
 5. Hoe gebruik je de trappenteller op Fitbit?
 6. Hoe kan ik mijn trappen tellen met mijn Fitbit?
 7. Hoe werkt de hoogtemeter op Fitbit?
 8. Wat zijn de voordelen van een ingebouwde hoogtemeter op Fitbit?
 9. Hoe kan ik de trappenteller op mijn Fitbit resetten?
 10. Hoe vergelijk je de nauwkeurigheid van de trappenteller tussen verschillende Fitbit-modellen?

Hoe nauwkeurig is de trappenteller op Fitbit?

De nauwkeurigheid van de trappenteller op Fitbit varieert afhankelijk van de specifieke Fitbit-model en de omstandigheden waarin het wordt gebruikt. Volgens Fitbit zelf zijn de trackers met een ingebouwde hoogtemeter meestal nauwkeuriger dan die zonder wanneer het gaat om het tellen van beklommen verdiepingen.

Hoe kan de nauwkeurigheid van “Beklommen verdiepingen” op Fitbit worden verbeterd?

Er zijn een aantal manieren om de nauwkeurigheid van “Beklommen verdiepingen” op Fitbit te verbeteren:

 • Houd je Fitbit op je pols wanneer je trappen beklimt in plaats van het in je zak te dragen.
 • Zorg ervoor dat de barometrische sensor op je Fitbit is ingeschakeld.
 • Houd je Fitbit op de juiste hoogte ten opzichte van je hart.
 • Maak gebruik van de GPS-tracker van je telefoon als je binnen bent.

Welke Fitbit-modellen hebben een ingebouwde hoogtemetersensor?

De Fitbit Sense, Sense 2, Versa 2, Versa 3, Versa 4, Charge 4, Charge 4 SE en Ionic hebben een ingebouwde hoogtemetersensor en kunnen traptreden en verdiepingen kunnen tellen

Hoe stel je “Beklommen verdiepingen” in als je hoofddoel op Fitbit?

Je kunt “Beklommen verdiepingen” instellen als je hoofddoel op Fitbit door de volgende stappen te volgen:

 • Open de Fitbit app op je telefoon en ga naar het dashboard Vandaag.
 • Tik op je profielpictogram in de linkerbovenhoek, gevolgd door de naam van je Fitbit-model.
 • Scroll vervolgens door de opties en selecteer Hoofddoel.
 • Tik op “Beklommen verdiepingen“, de optie met het trap-logo ernaast.

Hoe gebruik je de trappenteller op Fitbit?

U kunt de trappenteller op Fitbit gebruiken door simpelweg je Fitbit te dragen terwijl je trappen beklimt. De trappenteller zal automatisch worden bijgewerkt op basis van de veranderingen in hoogte die worden gemeten door de ingebouwde hoogtemeter.

Hoe kan ik mijn trappen tellen met mijn Fitbit?

Je kunt je trappen tellen met je Fitbit door simpelweg je Fitbit te dragen terwijl je trappen beklimt. De trappenteller zal automatisch worden bijgewerkt op basis van de veranderingen in hoogte die worden gemeten door de ingebouwde hoogtemeter.

Hoe werkt de hoogtemeter op Fitbit?

De hoogtemeter op Fitbit meet de veranderingen in hoogte door middel van een ingebouwde barometrische sensor. De sensor meet de omringende atmosferische druk om de hoogte te detecteren. Volgens

Wat zijn de voordelen van een ingebouwde hoogtemeter op Fitbit?

De voordelen van een ingebouwde hoogtemeter op Fitbit zijn dat het de nauwkeurigheid van het tellen van beklommen verdiepingen verhoogt en dat het minder stroom verbruikt dan het gebruik van GPS alleen.

Hoe kan ik de trappenteller op mijn Fitbit resetten?

Om de trappenteller op je Fitbit te resetten, kunt je de volgende stappen volgen: Open de Fitbit-app op je telefoon en ga naar het dashboard Vandaag. Tik op je profielpictogram in de linkerbovenhoek, gevolgd door de naam van je Fitbit-model. Scroll vervolgens naar beneden en selecteer Instellingen. Tik op Reset en selecteer vervolgens de optie voor de trappenteller.

Hoe vergelijk je de nauwkeurigheid van de trappenteller tussen verschillende Fitbit-modellen?

Je kunt de nauwkeurigheid van de trappenteller tussen verschillende Fitbit-modellen vergelijken door de specificaties van elk model te bekijken en te controleren of het een ingebouwde hoogtemeter heeft. Je kunt ook gebruikersrecensies lezen en de nauwkeurigheid van de trappenteller in verschillende omstandigheden vergelijken.

Fitbit’s waarmee je trappen en verdiepingen kunt tellen:

Plaats een reactie