Fitbit kan eindelijk het zuurstofgehalte (SpO2) in je bloed meten!

Fitbit maakt slapende SpO2 sensor wakker in Versa, Charge 3 en Ionic.

Fitbit geeft bloed zuurstofbewaking vrij

SpO2 sensor

(20-01-2020) Een aantal Fitbit producten hebben de afgelopen jaren een relatieve SpO2-sensor ingebouwd gekregen die het zuurstofgehalte in het bloed kan meten. Die informatie kan nuttig zijn bij het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen zoals slaapapneu, een aandoening die meer dan 6000 Nederlanders treft. Die hardware is echter grotendeels ongebruikt gebleven omdat Fitbit heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de onderliggende technologie die nodig is om de functie in te schakelen.

Hieronder zie je alle Fitbit Modellen die geschikt zijn om bloed zuurstof te meten:
Mobiele bezoeker? Swipe naar links om alle Fitbit’s te zien.

Maar nu is het eindelijk zover en rolt Fitbit bloedzuurstofmonitoring uit met behulp van de SpO2-sensor, waardoor het in het voordeel is ten opzichte van Apple.

De functie wordt nu geïmplementeerd op Fitbit-apparaten met een SpO2-sensor: de Versa, Versa 2, Versa Lite, Ionic en Charge 3. Gegevens over bloedzuurstofverzadiging zijn nu beschikbaar via Fitbit’s app en digitaal gezondheidsplatform. Gebruikers kunnen zien of ze grote variaties in zuurstofgehalte in het bloed ervaren terwijl ze slapen.

Versa, Ionic en Charge 3

Gedurende 2019 testte Fitbit een slaapscore die werd ontworpen om de slaapkwaliteit van een gebruiker in één enkel getal in te kapselen. De slaapscore, die onlangs bèta heeft verlaten, meet factoren als slaapduur, slaapkwaliteit en herstel via de SpO2 sensor en software update in januari 2020.

Voor apparaten met SpO2-sensor VersaVersa 2, Versa LiteIonic en Charge 3, test het programma ook de interesse van de consument in het volgen van ademhalings-stoornissen. Het Slaap Score bèta programma heeft ongeveer 10.000 gebruikers ingeschreven in minder dan twee uur na de lancering.

Fitbit wil FDA-goedkeuring om slaapapneu te diagnosticeren.

Slaapapneu meten

Het weergeven van bloedzuurstofgegevens is slechts de eerste stap. Het einddoel is om de goedkeuring van de Food and Drug Administration te verkrijgen voor een diagnose van slaapapneu. “Fitbit blijft klinische gegevens verzamelen om door de FDA goedgekeurde functies voor slaapapneu te testen en te ontwikkelen”, zei een woordvoerder van Fitbit.

“Ze verwachten binnenkort een FDA-goedkeuring in te dienen en onderhouden tijdens dit proces een dialoog met de FDA.” “Wat de FDA betreft, blijven we met de FDA samenwerken aan verschillende initiatieven, waaronder slaapapneu,” zei Park afgelopen zomer tijdens de tweede kwartaalwinst. Het bedrijf annuleerde zijn derde kwartaalwinst vanwege de aanstaande overname door Google.

Apple Watch

Apple zal binnenkort slaap volgen toevoegen. Slaap volgen is een gebied waar Fitbit de overhand heeft ten opzichte van Apple Watch, dat niet direct slaap volgen biedt (apps van derden zijn beschikbaar). Apple Watch heeft een lagere batterijduur in vergelijking met Fitbit-apparaten en moet vaak ‘s nachts worden opgeladen, en geen enkele modellen van die smartwatch hebben een SpO2-sensor.

Slaap volgen

Slaap volgen zal een belangrijk concurrentiegebied zijn in smartwatches, omdat gezondheidsgerichte functies naar voren zijn gekomen als een van de meest zinvolle gebruiksscenario’s voor de productcategorie. Vroeg of laat zal Apple slaap volgen toevoegen aan Apple Watch om de voordelen van Fitbit te neutraliseren.

Onderstaande Fitbit´s (Fitbit Sense, Versa 3, Versa 2, Versa 2 Special Edition, Versa Lite, Charge 4, Charge 3 en Ionic) hebben een SpO2-sensor en hebben (krijgen) de update voor bloedzuurstof monitoring, voor het meten van de zuurstofgehalte in je bloed.

Mobiele bezoeker? Swipe naar links om alle Fitbit’s te zien.

Plaats een reactie