Fitbit Charge 5 vs Fitbit Luxe: welke fitnessband past bij jou?

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Luxe: welke fitnessband past bij jou?

Fitbit heeft een nieuwe toevoeging aan zijn bestverkopende assortiment activiteitenbanden. Charge 5 is meer dan alleen een iteratieve upgrade. Het komt met een aantal serieuze smarts voor het volgen van de gezondheid, waarvan een groot deel is overgenomen van Fitbit Sense. Ook het ontwerp heeft een flinke opknapbeurt gehad. Hiervoor leent Charge 5 veel van de prachtige Fitbit Luxe.

Beide zijn solide opties als je op zoek bent naar een fatsoenlijke activiteitenband. Fitbit Charge 5 biedt natuurlijk meer, maar verkoopt ook voor een hogere prijs. Ongeveer € 30 op het moment van schrijven. Is de extra functionaliteit het extra geld waard? Lees verder om erachter te komen.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Luxe: ontwerp en specificaties

Hoe voelt het aan?

Het is een tijdje geleden dat we het uiterlijk van een Fitbit Charge-apparaat aanzienlijk hebben zien vernieuwen. We krijgen dit eindelijk met generatie 5. Hoewel de tracker er duidelijk nog steeds uitziet als een fitnessband, is het apparaat een stuk esthetischer dan voorheen.

Voorbij is het Fitbit-logo onder het scherm, weg zijn de harde hoeken in het voordeel van afgeronde randen. Het toestel is ook 10% dunner dan voorheen. Alles lijkt gewoon meer naadloos in elkaar over te lopen.

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

5/5

Bij bol.com

Maar de grootste upgrade is het scherm. Het is dat het nu AMOLED heeft – dus het eerste kleurendisplay voor een Charge-fitnessband. Voorheen moest je het doen met grijstinten.

Het is duidelijk dat Charge 5 veel heeft geleend van Luxe op het gebied van design. Beide hebben een vergelijkbaar uiterlijk en dezelfde kwaliteitsweergave. Maar die op Luxe is kleiner. Het meet 33,5 x 17,5 mm versus de 36,78 mm x 22,79 mm van Charge 5. Hij is dus zowel korter als smaller. Omdat Charge 5 een groter scherm heeft, is het makkelijker om af te lezen.

De fitnessbanden worden geleverd met een always-on display-optie. Houd er rekening mee dat als je dit inschakelt, de levensduur van de batterij aanzienlijk wordt verkort. Je kunt dus uiteindelijk je toevlucht nemen tot de functie Rise to Wake of Touch to Wake.

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

Wit | Zwart | Blauw

5/5

Bij bol.com

Er zijn ook enkele andere subtiele verschillen. Zowel Luxe als Charge 5 hebben geen fysieke knop, dus je vertrouwt puur op het aanraakscherm voor navigatie. Maar de tweede heeft roestvrijstalen panelen aan de zijkanten die bijdragen aan de stijlvolle look. Het gaat om meer dan alleen uiterlijk. De panelen fungeren ook als sensoren bij het uitvoeren van ECG/EDA-metingen.

Qua bouw heeft Luxe een metalen behuizing van gepolijst RVS. Dit kan worden gecombineerd met verschillende riemen, waaronder enkele speciale edities.

Luxe is duidelijk beter gebouwd, aangezien de behuizing van de Charge 5 is gemaakt van aluminium, glas en hars. De band is gemaakt van siliconen en wordt op zijn plaats gehouden met een aluminium gesp. We zijn er zeker van dat Fitbit op termijn een aantal speciale editie-bands zal toevoegen aan Charge 5.

Fitbit Luxe kopen

Stijlvol

Fitbit Luxe

4.5/5

Bij bol.com

De waterdichtheid is voor beide apparaten precies hetzelfde. Bij 5 ATM kun je zonder zorgen douchen, baden en zwemmen.

Onder de motorkap

Onder de motorkap delen Charge 5 en Luxe een optische hartslagmeter, 3-assige accelerometer, SpO2, temperatuursensor, omgevingslichtsensor en vibratiemotor. Dus nogal wat gemeenschappelijkheid. Zoals uit de lijst blijkt, heeft geen van beide een hoogtemeter voor het tellen van verdiepingen.

Fitbit Luxe kopen

Stijlvol

Fitbit Luxe

4.5/5

Bij bol.com

Luxe mist ook multifunctionele elektrische sensoren. Deze zijn te vinden op Charge 5 en worden gebruikt voor ECG- en nauwkeurigere stressmetingen.

De levensduur van de batterij is redelijk, welke fitnessband je ook kiest. Charge 5 gaat ongeveer een week door tussen oplaadbeurten en 5 uur met GPS ingeschakeld. Luxe gaat ongeveer 5 dagen mee. Houd er echter rekening mee dat het inschakelen van bloedzuurstofmetingen op Charge 5 de levensduur van de batterij verkort.

Hieronder zie je een vergelijken tabel met een gedetailleerd overzicht van de specificaties:

Fitbit Charge 5

Fitbit Charge 5

2021

Fitbit Luxe

Fitbit Luxe

2021

 • Materiaal: De behuizing is gemaakt van aluminium, glas en hars. De band is gemaakt van siliconen en heeft een aluminium gesp.

 • Afmetingen: 36.78mm x 22.79mm

 • Diepte: 11.2mm

 • Weergavetype: AMOLED

 • Schermresolutie: 260 x 170 pixels

 • Batterijduur: tot 7 dagen of tot 5 uur met GPS. Gebruik van het altijd-aan-display en de SpO2-functies vereist vaker opladen.

 • Waterbestendigheid:
  tot 50 meter (zwemvast) 5 ATM

 • Sensoren: Optische hartslagmeter, 3-assige versnellingsmeter, SpO2, temperatuur sensor, multifunctionele elektrische sensoren compatibel met ECG-app en EDA Scan-app, trillingsmotor, omgevingslicht sensor

 • Ingebouwde GPS: Ja

 • NFC: Ja

  • Prijs: € 179,-

  • Materiaal: Behuizing is gemaakt van roestvrij staal. De speciale editie gorjana Parker Link Bracelet is gemaakt van roestvrij staal.

  • Afmetingen: 33.5 x 17.5 mm

  • Diepte: 10.1 mm

  • Weergavetype: AMOLED.

  • Schermresolutie: 124 x 206 pixels

  • Batterijduur: batterijlevensduur van maximaal 5 dagen met tools voor stressbeheer en Active Zone Minutes aan.

  • Waterbestendigheid:
   tot 50 meter (zwemvast) 5 ATM

  • Sensoren: Optische hartslagmeter, 3-assige accelerometer, SpO2, temperatuursensor, vibratiemotor, omgevingslichtsensor

   • Ingebouwde GPS: Ja

   • NFC: Ja

    • Prijs: € 149,-

    Fitbit Charge 5 versus Fitbit Luxe: kenmerken

    Fitbit heeft zijn spel opgevoerd als het gaat om zijn assortiment fitnessbanden. Ze nemen steeds meer functionaliteit over uit het smartwatch-assortiment van het bedrijf.

    Zowel de Charge 5 als de Luxe zorgen ervoor dat je 24/7 gedekt bent voor wat betreft activiteit en slaaptracking. Zoals hierboven vermeld, is de enige opmerkelijke uitzondering dat er op geen van beide een vloertelling is. Maar je krijgt wel een aantal mooie trackingfuncties zoals bloedzuurstof, hartslagvariabiliteit (HRV), temperatuur- en stresstracking. Er is ook automatische activiteitsherkenning, zwemtracking, begeleide ademhaling, vrouwelijke gezondheid, beweging herinneringen en nog veel.

    Fitbit Charge 5 kopen

    Met GPS

    Fitbit Charge 5

    Blauw | Wit | Zwart

    5/5

    Bij bol.com

    Maar Charge 5 heeft twee belangrijke extra’s ten opzichte van Luxe waar we het nu over zullen hebben.

    Charge 5 heeft een ECG/EDA-sensor

    De eerste is de opname van een ECG/EDA-sensor. ECG is populair geworden door de Apple Watch. Charge 5 is de eerste fitnessband met dit soort functionaliteit.

    Houd de sensoren aan de zijkant vast en het apparaat meet je elektrocardiogram. Het laat je weten of je hartritme normaal is of dat er iets mis is. Dit kan een goede manier zijn om Afib en andere hartafwijkingen op te sporen.

    De panelen aan de zijkanten doen ook dienst als EDA-sensor. Dit betekent dat ze de mogelijkheid hebben om uw elektrodermale activiteit te meten – of de kleine elektrische veranderingen op je huid. Je vraagt je waarschijnlijk af waar dit goed voor is. Welnu, de tracker gebruikt deze informatie om de reactie van je lichaam op stress te meten.

    Je krijgt een score tussen 1 en 100 toegewezen. Een hoog cijfer betekent dat je het koud hebt, een laag cijfer wijst op meer fysieke tekenen van stress. Luxe draait ook een stress-lezing uit, maar dit is meer vereenvoudigd. Het vertrouwt voornamelijk op de hartslagsensor voor zijn schattingen.

    Charge 5 heeft ingebouwde GPS

    Net als zijn voorganger heeft Charge 5 ook een ingebouwde GPS-sensor. Dit is erg handig voor mensen die vaak buiten hardlopen of fietsen. Het betekent dat ze hun telefoon kunnen thuislaten en toch gedetailleerde tracking van activiteiten en een kaart van hun route kunnen krijgen.

     

    Degenen met een Luxe moeten vertrouwen op Connected GPS. Dit maakt gebruik van het signaal van hun smartphone voor het uitlezen van de satelliet.

    Charge 5 eigenaren hebben de ook de mogelijkheid van Connected GPS voor als de batterij bijna leeg is. Dit is degene die je dan moet kiezen omdat het houden van ingebouwde GPS nogal wat batterijsap verbruikt.

    Een deel hiervan zit achter een betaalmuur

    Helaas heeft Fitbit ervoor gekozen om enkele gezondheidsfunctionaliteit achter de betaalmuur te houden. In de Fitbit smartphone-app zie je een kortetermijnoverzicht van zaken als HRV en temperatuurschommelingen. Voor trends op langere termijn en meer details moet je kiezen voor een Premium-abonnement.

    Hetzelfde geldt voor de Fitbit dagelijkse gereedheidsscore. Dit is een functie die voor het eerst werd aangekondigd met de lancering van Charge 5. Het houdt rekening met HRV, activiteitsniveaus en slaapstatistieken om elke ochtend tot een meting te komen. Dit gebruik je om te beslissen of je die dag rustig aan doet of gaat sporten. Fitbit kan zelfs aanbevelingen voor je uitdraaien op basis van de Readiness-lezing.

    Wees niet bang, degenen met Luxe zullen aan niets ontbreken. Deze functie zal de komende weken ook via een software-update naar de eigenaren komen. Maar net als bij Charge, zit het achter een betaalmuur.

    Slimme functionaliteit

    Je kunt de Luxe gebruiken voor oproepmeldingen, sms-, agenda- en app-meldingen. Maar dat is waar het eindigt.

    Fitbit Charge 5 kopen

    Met GPS

    Fitbit Charge 5

    Wit | Zwart | Blauw

    5/5

    Bij bol.com

    Charge 5 gaat een stap verder met snelle antwoorden, naast NFC voor betalingen. Dit zal voor sommigen belangrijk zijn, maar niet voor anderen. De laatste extra die je met Charge 5 krijgt, is de mogelijkheid om Spotify-nummers die op je smartphone worden uitgevoerd af te spelen, te stoppen, in willekeurige volgorde te afspelen en over te slaan.

    Fitbit Charge 5 vs Fitbit Luxe: conclusie

    Beide zijn degelijke fitnessbanden die er mooi uitzien. Bovendien gebruiken ze Fitbit’s beproefde, eenvoudig te gebruiken software en smarts voor het volgen van activiteiten.

    Als je op zoek bent naar een slankere, meer discrete ervaring, is Luxe je antwoord. Het wordt geleverd met alle basisfunctionaliteit voor het volgen van fitness, gekoppeld aan een prachtig AMOLED-display en premium gebouwd. In de winkels voor ongeveer € 30 minder, is het ook de goedkopere van de twee opties.

    Veel plezier met je keuze!

    Fitbit Charge 5 kopen

    Met GPS

    Fitbit Charge 5

    5/5

    Bij bol.com

    Bestel Fitbit Charge 5 bij Bol.com

    Fitbit Luxe kopen

    Stijlvol

    Fitbit Luxe

    Wit | Zwart | Goud | Roze

    4.5/5

    Bij bol.com

    Bestel Fitbit Luxe bij Bol.com

    Plaats een reactie