Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: De verschillen uitgelegd

De Fitbit Charge 5 is nu officieel en Fitbit’s vlaggenschip fitness-tracker belooft een aantal behoorlijk belangrijke updates waardoor eigenaren van de Charge 4 zich misschien afvragen of ze de upgrade moeten aanpassen.

Beide bieden een mix van fitness-, gezondheids- en smartwatch-functies, dus het worden sterke opties als je geen volvette smartwatch wilt kopen. Als je je afvraagt wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee Charges, hebben we de specificatiebladen nader bekeken om te zien hoe de nieuwe Fitbit Charge 5 zich verhoudt tot de Fitbit Charge 4.

NIEUW

Fitbit Charge 5

2021

Fitbit Charge 4

2020

Fitbit Charge 3

2018

 • Geeft herstelscore met Fitbit Premium

 • Meet stressbeheersing met EDA sensor

 • Ingebouwde gps ontvanger

 • Kleurenscherm

 • Geen muziek bediening

 • Geeft herstelscore met Fitbit Premium

 • Geen EDA sensor

 • Ingebouwde gps ontvanger

 • Geen kleurenscherm

 • Geen muziek bediening

 • Geeft herstelscore met Fitbit Premium

 • Geen EDA sensor

 • Geen ingebouwde gps ontvanger

 • Geen kleurenscherm

 • Geen muziek bediening

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Prijs

Als je hoopt dat de Fitbit Charge 5 ongeveer of vergelijkbaar zou zijn met wat de Charge 4 zou kosten, dan moeten we je helaas teleurstellen. De lanceringsprijs van Charge 5 is € 179,99. De Charge 4 kost € 109,95 en een speciale editie kost € 136,95.

Hoewel beide nog steeds onder de prijs van € 200 zitten, ligt de Charge 5 dichter bij die prijs en zit de Charge 4 veel dichter bij de modegerichte Fitbit Luxe € 149,99. Dus wat krijg je precies met dat extra geld en wat blijft hetzelfde over de twee Charge-trackers? Laten we kijken.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Ontwerp

De laatste paar Charge-trackers hebben geprobeerd een tussenstation te bieden tussen fitness-tracker en smartwatch, passend bij een slanke band en een touchscreen-display met verwisselbare banden. Dat is wat je krijgt op de Charge 4 en de Charge 5.

Fitbit heeft nog geen details over de afmetingen van de Charge 5 gedeeld, maar heeft gezegd dat deze 10% dunner is dan de Charge 4. We weten dat de Charge 4 35,8 mm x 22,7 mm x 12,5 mm meet, een behuizing van kunststofhars heeft en heeft een waterbestendigheidsclassificatie van 5ATM (50 meter).

Beide hebben geen fysieke knoppen maar discreet haptische knoppen om dingen te doen zoals het scherm activeren of trainingen pauzeren en hervatten. Op de Charge 5 zit die behuizing nu in roestvrijstalen panelen die worden gebruikt om ECG- en EDA-metingen te doen, zoals je dat ook, kunt op een Sense-smartwatch.

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

Blauw | Wit | Zwart

5/5

Bij bol.com

Qua kleuren komt de Charge 5 in drie verschillende looks met een siliconenband, terwijl de Charge 4 wordt aangeboden in vier kleuren met een vergelijkbare stijlband. Er is ook een speciale editie Charge 4, die een nylon band gebruikt. Beide apparaten bieden verwisselbare banden, waaronder Horween-leer, oneindig en hoepel- en lusbanden.

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

5/5

Bij bol.com

De Charge 5 lijkt qua uiterlijk nauw in de voetsporen te treden van de Fitbit Luxe, maar er is een belangrijk verschil tussen deze twee apparaten en dat zijn de schermen. De Charge 4 maakt gebruik van een 1-inch grijstinten OLED-aanraakscherm, terwijl de Charge 5 een AMOLED-kleurenaanraakscherm heeft dat kan worden gebruikt in een altijd aan-modus en een omgevingslichtsensor om de helderheid van het scherm automatisch aan te passen.

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

Wit | Zwart | Blauw

5/5

Bij bol.com

Hoewel beide Charges een vergelijkbaar slank uiterlijk en ondersteuning voor verwijderbare banden bieden, heeft de nieuwere Charge een elegantere uitstraling, een enorm superieur scherm met een altijd aan-modus en biedt plaats aan grote nieuwe gezondheidssensoren zonder het ontwerp te vergroten.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Functies

De Charge 4 en Charge 5 zijn 24/7 trackers, wat betekent dat ze je stappen tellen, slaap en zelfs hartslag dag en nacht bijhouden, maar net als de andere apparaten van Fitbit kunnen ze nog veel meer.

We weten dat de Charge 4 een 3-assige versnellingsmeter bevat om stappen, activiteit te volgen en slaap te detecteren. Het bevat ook een optische PPG-hartslagmeter om de hartslag continu te volgen en voor training. Het maakt gebruik van rode en infraroodsensoren om SpO2-bewaking mogelijk te maken en een hoogtemeter om de hoogte te meten.

De Charge 4 bevat een temperatuursensor om de huidtemperatuur tijdens de slaap te meten en heeft ingebouwde GPS om buitenactiviteiten zoals hardlopen en fietsen nauwkeuriger te volgen.

Met de Charge 5 krijg je al diezelfde functies. Dat omvat ook trainingsintensiteitskaarten die worden aangedreven door hartslag, 20 trainingsmodi met automatische trainingsherkenningsondersteuning voor kernactiviteiten zoals hardlopen, wandelen en zwemmen in het zwembad. Je krijgt ook een ECG-sensor om het hart te beoordelen op atriale fibrillatie en deze kan waarschuwingen voor hoge en lage hartslag geven. Het heeft dus behoorlijk de overhand op het gebied van hartgezondheidscontrole.

Iets wat je ook niet op de Charge 4 krijgt, zijn de nieuwe dagelijkse gereedheidsscores, die zullen worden uitgerold naar bijvoorbeeld de Sense, Versa 3 en Versa 2, maar niet de Charge 4, zo lijkt het. Deze score geeft je een idee of je in goede vorm bent om te sporten of een dag rustig aan te doen. Die scores worden elke ochtend aan je gepresenteerd en zijn gebaseerd op het volgen van activiteiten, metingen van de hartslagvariatie en de meest recente bijgehouden slaap.

Vervolgens geeft het suggesties voor aanbevolen doelen voor Actieve Zone Minuten of vraagt het je om wat tijd te besteden aan mediteren of manieren te vinden om te ontspannen als uw gereedheidsscore laag is.

Wat de twee Charges echt scheidt, is de ECG-sensor en die gereedheidsscores die op dit moment niet naar de oudere Charge lijken te komen. Als je een apparaat voor het volgen van de gezondheid wilt, is het de Charge 5 die er beter uitziet.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Wellness-functies

Fitbit is begonnen focus te leggen over het zorgen voor je mentale en fysieke toestand, dus het heeft meer functies toegevoegd die zijn gericht op stress, ontspanning en mindfulness.

Naast functies zoals begeleide ademhalingsoefeningen, bevat de Charge 5 de EDA-scan-app waarmee gebruikers de reactie van het lichaam op stress kunnen meten. Het krijgt de stressmanagementscores die zijn geïntroduceerd met de Fitbit Luxe met behulp van de ingebouwde hartslagmeter en hartslagvariabiliteitsmetingen om stressscores te genereren op basis van fysieke belasting van het lichaam.

Fitbit Charge 4 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 4

5/5

Bij bol.com

Er zijn nog meer bewuste functies in de Fitbit-begeleidende app. Daar kun je gebruikmaken van begeleide bemiddeling en slaapgeluiden. Sommige van die functies brengen kosten met zich mee omdat ze achter de Fitbit Premium-abonnementsservice zijn vergrendeld.

Alle dezelfde functies zijn ook beschikbaar op de Charge 4. Dus ze zijn redelijk gelijk als het gaat om het aanbieden van die wellness-functies als dat iets is dat belangrijk voor je is.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Smartwatch-functies

De banden zijn misschien slank, maar ze bieden een behoorlijk aantal smartwatch-functies die compatibel zijn met Android- en iOS-apparaten.

Met de Charge 4 krijg je de mogelijkheid om meldingen van eerste en derde partij te bekijken, niet storen in te stellen en slaapmodi om die meldingen uit te schakelen. Gebruikers van Android-telefoons kunnen ook reageren op sommige meldingen.

Er zijn ook stille alarmen en de mogelijkheid om timers in te stellen en deze in een stopwatch-modus te gebruiken. Het biedt ook Fitbit Pay-ondersteuning, de mogelijkheid om weerberichten te bekijken en speciale muziekbedieningen voor muziekstreaming.

De Charge 5 biedt ook al die functies en een grotere verzameling wijzerplaten plus het feit dat je een AMOLED-kleurenscherm krijgt om die functies te bekijken. Dat is een grote pluspunt als het om dingen gaat als meldingen en muziekbedieningen, dat maakt het veel prettiger in gebruik.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Levensduur van de batterij

De Inspire 2 biedt nog steeds de beste batterijduur van elke Fitbit die momenteel een batterijlevensduur van 10 dagen belooft en met de twee ladingen kun je iets verwachten dat een week meegaat. De Charge 3 bood ook een batterijduur van 7 dagen.

De Charge 4 belooft een GPS-batterijduur van 5 uur en het duurt 2 uur om op te laden van 0-100%. Fitbit moet nog onthullen hoe de Charge 5 presteert wanneer GPS in gebruik is of hoe lang het duurt om op te laden. Het lijkt erop dat het de ondersteuning voor snel opladen zal missen die je wel krijgt op Fitbit’s Versa 3 en Sense smartwatches.

Fitbit Charge 5 vs Fitbit Charge 4: Welke past bij jou?

Als je verlangt naar een Fitbit-fitnesstracker met een kleurenscherm en je houdt van het idee van enkele van de grotere gezondheidsfuncties die te vinden zijn op Fitbit’s Sense-gezondheidshorloge, dan zal de Charge 5 zeker in de smaak vallen.

Het betekent wel dat je dichter bij € 200 moet betalen en de Charge 4 biedt een vergelijkbare core-fitness-trackingervaring, vergelijkbare batterijduur en smartwatch-functies. Als je kunt leven zonder het kleurenscherm, ECG, dan is het nog steeds een redelijke koop. Misschien wil je ook je aandacht vestigen op de Fitbit Luxe als ingebouwde GPS geen probleem voor je is en je toch een kleurenscherm wilt.

Bestel NU de Fitbit Charge 5 geavanceerde fitness- en gezondheidstracker

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

5/5

Bij bol.com

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

Wit | Zwart | Blauw

5/5

Bij bol.com

Fitbit Charge 5 kopen

Met GPS

Fitbit Charge 5

Blauw | Wit | Zwart

5/5

Bij bol.com

Bestel de nieuwe Fitbit Charge 5 bij Bol.com

Plaats een reactie