Een ECG opnemen met Fitbit Charge 5 en Sense

Hoe de ECG-app van Fitbit op de Charge 5 tracker en Sense smartwatch te gebruiken, samen met tips om te helpen bij het oplossen van onduidelijke resultaten.

Fitbit Charge 5 kan ​​ECG opnemen

De nieuwste fitnesstracker van Google, de Fitbit Charge 5, heeft de mogelijkheid om een ​​ECG op te nemen, net als zijn duurdere broer, de Fitbit Sense. Deze belangrijke functie kan helpen bij het diagnosticeren van gezondheidsproblemen en is een relatief nieuwe mogelijkheid voor wearables. Aangezien sommige gebruikers van deze apparaten misschien niet bekend zijn met wat een ECG is en hoe ze een meting kunnen vastleggen met een Fitbit, kan een verkenning van hoe het werkt nuttig zijn.

Fitbit kondigde zijn meest geavanceerde smartwatch aan, de Fitbit Sense in 2020, het eerste model met elektrocardiogram (ECG)-mogelijkheden, overeenkomend met een vergelijkbare functie die voor het eerst werd geïntroduceerd door Apple met zijn Apple Watch Series 4 in 2018, en vervolgens gevolgd door Samsung in 2019 met zijn Galaxy Watch Active 2. Het is nog steeds een zeer zeldzame functie voor smartwatches en vrijwel ongehoord in fitnesstrackers. Met de komst van de Fitbit Charge 5 daalden de kosten van het opnemen van een ECG in een oogwenk tot slechts € 179. Hoewel het niet vaak wordt gebruikt, kan dit een levensreddende functie blijken te zijn voor iedereen die hartproblemen heeft, of deze nu bekend zijn of tot nu toe onopgemerkt zijn gebleven.

ECG opnemen met Fitbit Charge 5 en Fitbit Sense

De methode die wordt gebruikt om een ECG op te nemen met een Fitbit Charge 5 en een Fitbit Sense is hetzelfde. Ga om te beginnen ontspannen zitten en open vervolgens de ECG-app. De app toont instructies op het display en begeleidt de drager om zijn wijsvinger en duim op de hoeken of de zijkanten van zijn Fitbit-apparaat te plaatsen. Er verschijnt een aftelling en de gebruiker moet wachten tot het nul is voordat hij gaat bewegen. Nadat de opname is voltooid, worden de resultaten weergegeven en door omhoog te vegen wordt een gedetailleerder rapport weergegeven. Voor de meesten zal het rapport ‘Normaal sinusritme’ weergeven, wat aangeeft dat de hartactiviteit normaal lijkt te zijn. Als ‘Atriale fibrillatie’ wordt weergegeven, betekent dit dat het hartritme van de drager tekenen van een mogelijk probleem vertoont en Fitbit raadt aan contact op te nemen met een arts voor meer informatie. Als ‘Onbeslist’ wordt weergegeven, heeft de app geen goede meting verzameld, mogelijk door een verkeerde pasvorm van het polsbandje of een andere reden.

Fitbit ECG-probleemoplossing

In de meeste gevallen zou de Fitbit ECG-app voor de Charge 5 tracker en Sense smartwatch betrouwbaar moeten werken. Er zijn echter enkele dingen die je moet controleren als de app niet kan worden gevonden of als deze niet werkt zoals verwacht. Als het niet kan worden gevonden, is het mogelijk nog niet geïnstalleerd, wat eenvoudig te corrigeren is door het te downloaden van de Fitbit App Gallery. Als de app geen ECG opneemt, moet de Fitbit-polsband mogelijk worden aangepast. Er moet voldoende ruimte zijn voor comfort, maar over het algemeen knus aanvoelen. De ideale plaatsing is ongeveer een vingerbreedte boven het polsbeen.

Detecteren van atriale fibrillatie

Als er een onduidelijk resultaat verschijnt en de positie en spanning van de polsband correct lijken, kan dit ook betekenen dat de hartslag te laag of te hoog was, wat kan worden beïnvloed door inspanning, nervositeit, stress, infecties en sommige medicijnen. Bij uitdroging of na het drinken van alcohol, kan het ECG ook mislukken, wat een niet-overtuigend resultaat oplevert. De Fitbit Sense-smartwatch en de nieuwe Fitbit Charge 5-tracker zijn enkele van de weinige wearables die een ECG-app bevatten en kunnen helpen bij het detecteren van een potentieel gevaarlijke atriale fibrillatie.

Fitbit Charge 5 of Fitbit Sense kopen?

Plaats een reactie