5 Manieren waarbij wandelen je kan helpen diabetes te behandelen

5 manieren waarbij wandelen je kan helpen diabetes te behandelen

1,2 miljoen Nederlanders leven met type 2 diabetes of prediabetes.1 In feite weet 90% van de mensen met prediabetes niet eens dat zij het hebben. Maar hier is het goede nieuws: als je type 2 diabetes of prediabetes hebt kun je stappen ondernemen die je helpen diabetes te behandelen (verminderen, genezen of voorkomen).

Vermijd Sedentair gedrag

Langdurig zitten heeft een negatief effect op het voorkomen of het beheren van gezondheidsproblemen waaronder diabetes. Daarom beveelt de American Diabetes Association (ADA) je aan om 3 of meer minuten lichte activiteiten te doen elke 30 minuten tijdens langdurig sedentaire activiteiten.

Begin met een lopen routine

Als het gaat om het beheren van de bloedglucosewaarden, verlagen van A1c-niveaus, en het vermijden van sedentaire gedrag is lopen is een gemakkelijke manier om te beginnen. Je  heb geen lidmaatschap van een sportschool nodig en je kunt overal lopen. In een studie met mensen met type 2 diabetes konden onderzoekers aantonen dat lopen aanzienlijk de A1c-niveaus verlaagden en zelfs de lichaamsmassa index en bloeddruk verlaagd.

Lopen is makkelijk met de beste Fitbit’s van dit moment:

Je hoeft niet te hardlopen

Hardlopen, met al zijn gezondheidsvoordelen, is niet noodzakelijkerwijs effectiever in het helpen om bepaalde te beheren voorwaarden. Een studie vond dat beide lopen en hardlopen leverde vergelijkbare risicoverminderingen op voor hypertensie, hoog cholesterol en diabetes.

Wees constant met je wandelingen

De American Diabetes Association (ADA) beveelt mensen aan om constant te zijn met je wandelingen. Het is niet verstandig als je 2 opeenvolgende dagen verzuimd zonder een trainingssessie, zoals een wandeling. Eén onderzoek bij mensen met prediabetes liet zien dat op de trainingsdagen van de deelnemers de gematigde intensiteitsoefening de insulinegevoeligheid met 51% verhoogde en oefening met hoge intensiteit verhoogde het met 85%

Overweeg een doel van 10.000 stappen

Onderzoekers hebben onlangs de werkzaamheid van 10.000 stappen per dag onderzocht. Ze observeerden mensen die regelmatig liepen, ten minste 10.000 stappen, als onderdeel van hun dagelijks leefstijl en routine en liet ze hun stappen verlagen tot 1.500 stappen per dag gedurende 2 weken.

Tests toonden aan dat de deelnemers verhogingen hadden van hun vet niveaus en taille maten en ze vertoonden tekenen van spierverlies en lager cardiorespiratoire fitness. Hun lichamen reageerden ook minder op insuline. Toen ze hun dagelijkse routine hervatten met hun normale activiteitsniveaus waren de negatieve effecten omgekeerd – na slechts 14 dagen.

Je doel van 10.000 stappen halen is een eitje met de beste Fitbit’s met ingebouwde GPS, waardoor je je telefoon lekker thuis kunt laten:

BRONNEN:

  1. Ccentra voor ziektebestrijding en preventie. (2017). https://www.cdc.gov/diabetes/data/index.html
  2. Centra voor ziektebestrijding en preventie. (2017). https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html
  3. American Diabetes Association. (Oktober 2016). http://www.diabetes.org/newsroom/press-releases/2016/ada-issues-new-recommendations-on-physical-activity-and-exercise.html
  4. PLoS One. (Oktober 2014). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25329391
  5. Arteriosclerose, trombose en vasculaire biologie. (Mei 2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23559628
  6. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (januari 2014). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243632
  7. Diabetologia. (2018). https://www.telegraph.co.uk/science/2018/03/29/just-two-weeks-sedentary-office-working-risks-diabetes-new/

Wil je de goedkoopste Fitbit Activity tracker of Fitbit Smartwatch kopen?
Bekijk de FitBit Prijsvergelijker!

Plaats een reactie